+385 98 9840 232

Bazeni -
Održavanje bazena

Održavanje bazena

Ovdje Vam želimo pružiti sve potrebne informacije o održavanju bazena da bi ga mogli koristiti na jednostavan i ekonomičan način. Prilikom održavanja i upravljanja uređajima za filtraciju i tretiranje vode, treba se dosljedno pridržavati dobivenih uputstava za svaki pojedini uređaj, kao i za bazen u cjelini.

Važnost ph u bazenu

Idealna vrijednost pH u bazenu je između 7.0 i 7.6. Pri toj vrijednosti voda ne uzrokuje nikakve iritacije niti taloženje kamenca, a efikasnost kemijskih proizvoda kojima tretirate bazensku vodu je optimirana. Između ostalog, PVC obloga ili liner ostaje u dobrom stanju dugo vremena.

pH ispod 7.0 prouzročit će neželjene efekte od kojih su značajniji korozija metalnih dijelova u bazenu i iritacija očiju i sluznice.

pH viši od 7.6, (tvrda voda), izaziva iritaciju očiju i sluznice, dok se u zraku osjeti poznato „zaudaranje klora“. Uz to prouzročit će formiranje opasnog i neestetskog taloga kamenca na stepenicama i lineru, voda ima “mliječni izgled”, te će se značajno umanjiti efikasnost kemijskih proizvoda za tretiranje vode. Između ostalog, može dovesti i do problema u funkcioniranju filtracijskog sustava. Kod pješčanog filtra postoji opasnost od taloženja kamenca u unutrašnjoj posteljici pijeska.

Održavanje pvc obloge

Za očuvanje PVC-obloge ili linera u odličnom stanju nekoliko godina potrebno je izvršavati sljedeće radnje:
izbjegavajte ostavljati u vodi ostatke zemlje, metalne i staklene dijelove kako ga ne bi oštetili mehanički
uklanjajte nakupine kamenca na bočnim stranicama bazena i posebnu pažnju obratite na mjesta uz površinsku liniju vode
površinska linija vode je posebno osjetljiva na različite taloge kao što su kamenac, masni proizvodi, ostaci prljavštine, kreme za sunčanje i smog koji se suše i fiksiraju pod sunčevim zrakama.
u slučaju umjerenog korištenja krema i ulja za sunčanje kupači ne smiju ulaziti u bazen 30 – 45 minuta nakon nanašanja istih, te se OBAVEZNO MORAJU ISTUŠIRATI prije svakog ulaska u bazen.

Čišćenje bazena treba biti redovito i detaljno, koristeći posebne neabrazivne proizvode koji garantiraju trajnost boja, posebno ako se radi o lakiranim ili linerima sa uzorkom.

Čišćenje vodene linije

Kod skimerskog tipa bazena, razina vode je 10-15 cm niža od razine plaže ili ivičnog kamena.

Kako se vodena linija stvara između vode i zraka, potrebno ju je radovito čistiti posebnim blagim spužvicama za tu namjenu, a nikako ne kemijskim otapalima, razrjeđivačima i agresivnim sredstvima za opću upotrebu koja bi mogla oštetiti foliju.

Kod preljevnih bazena razina vode je u razini s plažom, stoga ne postoji vodena linija kao kod skimerskih bazena.

Održavanje bazena

Održavanje bazena

Filtracija bazenske vode

Voda iz bazena se usisava kroz skimmere i podni usis na dnu bazena ili preko preljevnog kanala, prolazi kroz filter i čista se vraća u bazen kroz mlaznice. Mlaznice mogu biti smještene blizu površine vode na zidovima ili najpravilnije na dnu bazena kako bi se voda sa površine izložena vjetru pokretala i stizala do skimmera ili preljevnog kanala bez stvaranja stajaćih površina.

Za ispravno tretiranje bazenske vode nužno je da kompletna količina vode u bazenu procirkulira filtracijskim sustavom svakog dana određeni broj puta, ovisno o tome da li je bazen namijenjen za privatnu ili javnu upotrebu.

Prolaskom kroz mrežicu skimera i predfilter pumpe, voda se filtrira od grubih nečistoća, dok prolaskom kroz pješćani filter, voda se mehanički pročišćava i od najsitnijih čestica. Kako vrijeme prolazi, od početka ciklusa filtracije, neophodno je čistiti filtar kako bi se eliminirale nečistoće koje su se nataložile i koje tada parcijalno spriječavaju prolaz vode.

Pranje pješčanog filtra

Čišćenje filtera je jednostavno i ne zahtijeva nikakvu demontažu, već jednostavno okretanje ručice višeputnog ventila (6 funkcija ili pozicija) koji se nalazi odmah uz sam filter ili na njemu i to nakon isključivanja filtracijske pumpe. Na višeputnom ventilu postoji i pokazna čašica koja nam pokazuje čistoću vode koja izlazi iz filtera prilikom normalnog procesa filtracije i pranja filtera, tzv. backwash-a.

Backwash funkcija ili funkcija povratnog pranja omogućuje cirkuliranje vode u suprotnom smjeru, izbacujući nečistu vodu kroz poseban odvod. Nakon što pokazna čašica pokaže čistu vodu, backwash je završen.

Održavanje bazena

Održavanje bazena

Nakon backwash-a filtera okretanjem ručice višeputnog ventila u položaj RINSE, ponovno se formira filterska košuljica. Trajanje formiranja filterske košuljice iznosi oko 15 – 30 sekundi ili do pojave čiste.

VIŠEPUTNI VENTIL SE NE SMIJE NIKADA OKRETATI DOK JE PUMPA U FUNKCIJI!!!

Pozicije višeputnog ventila

1. FILTRATION – FILTRACIJA
2. BACKWASH – PRANJE FILTERA
3. RINSE – ISPIRANJE FILTERA
4. WASTE – PRAŽNJENJE BAZENA
5. RECIRCULATION – CIRKULIRANJE VODE BEZ FILTERA
6. CLOSED – ZATVORENO

Za prelazak s jedne na drugu poziciju potrebno je zaustaviti rad pumpe, izvršiti pritisak na ručicu, te okrenuti ručicu u smjeru kazaljke na satu do željene pozicije.

Održavanje bazena preko zime

Opća pravila:
- održavati vodu bistrom i čistom
- nikada ne ostavljati nikakve predmete u bazenu
- održavati uobičajenu razinu vode min. 1/2 do max. 2/3 visine otvora skimera
- ne prazniti bazen od vode
- zaštititi dijelove osjetljive na veliku hladnoću
- u slučaju zamrzavanja površine vode ne razbijati led

Dok je temperatura vode u bazenu iznad 12°C nastavljaju se provoditi svi uobičajeni postupci u održavanju. Kontrolirajte stalno temperaturu vode srazmjerno vremenu trajanja svakodnevne filtracije i unosu kemijskih proizvoda. Prekrijte bazen prekrivačem s originalnim napinjačima, koji garantira maksimalnu tamu.