+385 98 9840 232

Bazeni -
Vrste i tipovi bazena

Vrste i tipovi bazena

Postoji mnogo vrsta bazena koje je moguće razlikovati prema nekoliko kriterija, kao što su veličina, nadzemni, ukopni, izvedba filtracijskog sustava, namjena i način izgradnje školjke.

Nadzemni bazeni su obično montažni, zahtijevaju manje iskope i građevinske radove za njihovo temeljenje, a dno im se nalazi otprilike u razini okolnog tla.

Za ukopni tip bazena potrebne su veće pripreme i građevinski radovi, obzirom da je školjka najčešće u armirano-betonskoj izvedbi, dok im se površina vode nalazi u približno istoj razini kao i okolno tlo ili plaža.

Vrste i tipovi bazena

Vrste i tipovi bazena

Skimmerski tip bazena

Skimmerski tip bazena ima površinu vode nižu u odnosu na plažu. Način obrade vode je sličan efektu rijeke s ciljem čišćenja površine vode, tj, voda iz mlaznica ispire površinu vode koja utječe u otvor na jednoj bočnoj stranici školjke (tzv. skimmer), najčešće u smjeru duže osi bazena.

Skimmerski tip bazena

Preljevni tip bazena

Preljevni tip bazena ima površina vode u istoj ravnini s plažom. Mlaznice su smještene na dnu bazena i voda struji od dna bazena prema površini i predstavlja najpravilniji i najefikasniji način prostrujavanja vode kroz bazen. Voda se preljeva preko ruba bazena i utječe u preljevni kanal, po čemu je takav način pročišćenja i dobio ime.

Preljevni tip bazena

Najosnovnija oprema za normalan rad bazena je filter, pumpa, skimmer, elektroupravljački ormarić, mlaznice i podni usis. Kod preljevnog bazena umijesto skimera je preljevni kanal i kompenzacijski spremnik.

Na osnovnu opremu može se ugraditi dodatna oprema, kao što je automatsko nadopunjavanje vode, automatski šesteroputni ventil na filteru, svijetlo (jednobojno ili višebojno), automatsko doziranje klora i pH, toplinska pumpa, izmjenjivači topline, hidromasažni elementi, protustrujno plivanje itd.

Bazeni po namjeni mogu biti privatni, javni, medicinski ili za iznajmljivanje.

Školjka može biti izrađena od armiranog betona, betonskih bloketa, polistirenskih blokova, te poliesterskih ili galvanizirano čeličnih panela.